Indijski automobilski proizvođač Mahindra je najavio da će do kraja godine prestati proizvodnja modela Verito Vibe.

Ovaj model je nastao na osnovu sporazuma o kupovini licence za proizvodnju Dacije Logan u Indiji. Jedan od rezultata sporazuma Renaulta i Mahindre, pored klasične limuzine Verito (Logan), bio je i komični hatchback Verito Vibe.

Pojavio se 2013. godine, a nastao je tako što je Loganu jednostavno odsečen klasični prtljažnik! Još jedna zanimljivost: indijski surogat nije dobio kombi-limuzinski prtljažnik nego klasični "gepek" zapremine 330 litara.

Čemu ova transformacija? Verito Vibe je stvoren kako bi zadovoljio specifičnost indijskog zakonodavstva, po kome se plaća niži porez za automobile kraće od četiri metra. Dužina Mahindra Verito Vibea je 3991 mm.

Osim vickastog hatchbacka, u penziju ide i klasični limuzinski Verito, što znači da će u ponudi ostati samo e-Verito (električni Logan).

Zašto je Mahindra odlučila da ukloni dva modela odjednom? Prvo, slaba potražnja: Verito Vibe kupuje manje od sto ljudi mesečno.

Drugo: Od nove godine u Indiji su uvedeni strogi ekološki standardi Bharat Stage VI (lokalna verzija Euro-6) koje prvobitni Logani ne mogu da zadovolje.

Treće: Mahindra želi da se koncentriše na proizvodnju univerzalnih automobila, tj. crossovera, SUV-ova, minivanova, pick-up modela…

Izvor: Radiosarajevo.ba

Foto: arhiva Autoblog.rs

[embed]http://youtu.be/fPhA-wIAbuQ[/embed]