Obilne kiše i poplave koje su proteklih dana pogodile razne delove sveta, aktuelizovale su tematiku vožnje električnih automobila kroz duboku vodu.

Većina ljudi je svesna da ne bi trebalo voziti automobila sa SUS motorima kroz duboku vodu, jer to bi moglo da dovede najpre do gašenja motora, a zatim i do ozbiljnih kvarova. Štaviše, mehanički delovi motora mogu pretrpeti oštećenje u slučaju prodora velike količine vode čak i ako je motor ugašen.

S tim u vezi, mnogi vozači verovatno nisu svesni da električni automobili obično bolje prolaze u uslovima poplave.

Na Internetu se mogu videti brojni snimci i priče o Teslinim vozilima koja se sa lakoćom kreću poplavljene ulice i puteve kao da su čamci. Čak je i Ilon Mask objavio na Tviteru da će Tesla u takvim slučajevima "raditi kao čamac, barem privremeno".

We *def* don't recommended this, but Model S floats well enough to turn it into a boat for short periods of time. Thrust via wheel rotation.

— Elon Musk (@elonmusk) June 19, 2016

Uprkos tome, veoma je važno napomenuti da je vožnja kroz vodu opasna, a vožnja kroz duboku vodu izuzetno je rizična bez obzira kojim automobilom upravljate.

Međutim, ako se nađete u takvoj situaciji, ponekad jednostavno nemate izbora.

Nedavno je na Tviteru podeljen video na kome se vidi Tesla Model 3 kako prolazi kroz poplavljenu ulicu u Kini. Kao što se može videti, čini se da ide sasvim dobro uprkos činjenici da ostali automobili uglavnom stoje onesposobljeni.

Tesla Boat Model 3 @28delayslater @DirtyTesla pic.twitter.com/9XffL5U7RT

— codebear (@coderbear) July 20, 2021

Nažalost, ne znamo više detalja o stanju Modela 3 nakon ove "plovidbe", ali se vidi da je sasvim dobro funkcionisao dok se kretao kroz duboku vodu.

Inače, Tesla kao deo procesa kontrole kvaliteta svojih automobila ima i test vožnje kroz duboku vodu. U videu ispod prikazano je ispitivanje novih vozila proizvedenih Teslinoj u fabrici u Kini, a deo testa koji podrazumeva vožnju kroz duboku vodu počinje oko 1:09:

[embed]http://youtu.be/WUDlHNQ-aTA[/embed]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.