Da li će se ljubitelji automobila u budućnosti "ložiti" na ovakve zvuke?

Pročitajte još:

Zašto električni automobili ne smeju da budu bešumni,

Kako zvuči prvi Maseratijev električni motor VIDEO

Luksuzna limuzina EQS je trenutno najbolje što Mercedes i tradicionalni proizvođači automobila mogu da ponude u segmentu električnih vozila.

Ovaj model pokazuje superiornost električnog pogona u odnosu na klasične SUS motore u svemu osim u jednom – zvuku. Ali tu na scenu opet dolaze moderne tehnologije i mašta.

Naime, Mercedes je u EQS-u ponudio dva moguća zvuka pogona koji se generišu kroz prestižni Burmester hi-fi audio-sistem. Jedan od njih je Vivid Flux, a kako on zvuči, možete saznati u videu ispod.

[embed]http://youtu.be/3GwWx2IIE1Y[/embed]

Neke je ovaj zvuk podsetio na zvuk podrejsera iz serijala Ratovi zvezda, odnosno prve epizode poznate pod imenom Fantomska pretnja (Phantom Menace).

[embed]http://youtu.be/sSwp9UMPb84[/embed]

Mercedes zvuk opisuje nešto drugačije, nazivajući ga "kristalnim, sintetičkim, ali i ljudski toplim" zvukom koji budi emocije i inspiriše.

Kako kažu u nemačkom proizvođaču, zvučna kulisa u automobilu je interaktivna i ne zavisi samo od brzine i intenziteta pritiska na pedalu gasa.

Navodno prati i brojne druge parametre i stalno se prilagođava. Takođe, nije isto ako vozač izabere režim rada Sport ili neki drugi.

Vlasnik novog EQS-a može da izabere i Silver Waves zvuk, a odnedavno se nudi i treća tema, Roaring Pulse, koja postaje dostupna nakon apdejta softvera.

Podsećamo, Mercedesov šef odeljenja koje se bavi zvukom, Tomas Kipers, još je u martu najavio da se razmišlja o implementaciji zvuka AMG-ovog V8 motora.

Međutim, u Mercedesu su zaključili da V8 motor bez promena stepena prenosa i nema baš previše smisla jer bi zvučao čudno.

"Vozna dinamika električnog automobila previše se razlikuje od motora sa unutrašnjim sagorevanjem- ne postoje faze promena stepena prenosa", objasnio je Kipers i dodao kako korisnici električnih vozila traže novo iskustvo vožnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.