Volkswagen I.D. Roomzz nije jedini potpuno električni koncept iz VAG-a na Sajmu automobila u Šangaju jer je i Audi odlučio da iskoristi ovaj događaj za predstavljanje novog koncepta AI:ME.

Koncept odaje sliku futurističkog modela A2, odnosno kompaktnog električnog koncepta primarno namenjenog za gradsku upotrebu.

Koncept se može smatrati luksuznom verzijom Volkswagenovog modela I.D. ili SEAT-ovog modela el-Born jer koristi istu novorazvijenu MEB platformu namenjenu specijalno za potpuno električnim automobilima.

Pokreće ga električni motor postavljen na zadnju osovinu koji razvija 125 kW/170KS. Ipak, iz Audija tvrde da je potreban samo deo snage motora za gradsku upotrebu.

Iz Audija su rekli da je AI:ME razvijen za urbano okruženje kao i da bi se produkcijska verzija uglavnom kretala brzinom između 20 i 70 km/h na kratkim distancama. Navedeno je da je baterija od 65 kWh idealna za ovaj model, ali domet koji omogućava nije otkriven.

Kao što se može očekivati od koncepta, dizajn je futuristički, ima zadnja "samoubilačka" vrata i dolazi bez konvencionalnih B Stubova. LED svetla daju električnom hatchbacku moderan izgled, a sam automobil je zamišljen kao autonomno vozilo s naprednim autonomnim sistemom i Nivo 4 mogućnostima.

AI:ME dolazi nakon koncept vozila Aicon iz 2017. i PB 18 iz 2018. godine. Kvartet će biti kompletiran u septembru na Sajmu automobila u Frankfurtu predstavljanjem četvrtog konceptnog automobila.

Izvor: Klix.ba / Motor1. com

Foto: Audi

[embed]http://youtu.be/g72ksYv0SBc[/embed][embed]http://youtu.be/3hVztLZdRuk[/embed]