Vaterpolisti Crvene zvezde, koji su napadnuti u Splitu, izašli danas pred novinare u Beogradu. Čović: "Jedno je ubistvo Tatona, to je navjački obračun, ovo je drugo". Pročitajte šta je sve ispričao golman crveno-belih Aleksandro Kralj.

Dva dana posle napada u Splitu, u koji su otišli da igraju utakmicu regionalne lige protiv Mornara, vaterpolisti Crvene zvezde izašli su pred javnost i dali svoje viđenje celog incidenta, koji se, kad se sve uzme u obzir, još i dobro završio po njih.

Među onima koji su se obratili medijima i javnosti, bio je i golman Aleksandro Kralj, čija je slika iz mora, u koje je skočio kako bi se spasao od splitskih huligana, obišla region i Evropu.

Kralj je bio jedan od napadnutih sportista, koji su prethodno sedeli u kafiću i mirno ispijali kafu. Međutim, hrvatski mediji su objavili svoja saznanja da je sve "zakuvao" konobar u kafiću, koji je prepoznao obeležja Crvene zvezde i potom su dotrčali huligani i krenuli u lov na vaterpoliste iz Beograda.

Golman Kralj je novinarskim ekipama pokazao posekotinu od noža na nozi, a potom potvrdio da je konobar iz kafića odigrao ključnu ulogu u napadu.

"Seli smo u kafić, prvi u kojem smo videli mesto. Nosio sam dugačku jaknu i ovu majicu (pokazao je na sebi crvenu majicu, prim. aut.), nisam se bio zakopčao i verovatno je konobar primetio grb Zvezde. Sedeli smo tu, konobar nam je prišao: 'Kakav je to grb, o čemu se radi?'. Odgovorio sam mu da sam vaterpolista Zvezde i da sam došao na utakmicu i da sam seo u kafić da popijem kafu. On mi je, preteći, rekao: 'Dobro, popij to'. Najpre sam se nasmejao, na šta mi je konobar odbrusio: 'Nije nikakva šala'. Potom sam predložio drigovima da promenimo kafić", ispričao je Kralj.

Potom je ispričao detalje napada hulgana:

"Udarali su me šakama, ne znam ni ja čime sve. U tom čitavom haosu, ja sam najteže prošao, jer mi je u tom rvanju skinuta je jakna, pošto je nisam zakopčao i nasred rive sam ostao u Zvezdinoj trenerci. Mislim da su se zato fokusirali na mene. Krenuli su noževima, palicama, ne znam ni ja čime sve. Vikali su da će 'ubiti četnika', tražili su mi da skinem majicu, a ja to nisam hteo, nisam hteo da skinem obeležje kluba. Počeo sam da trčim, da spasim živu glavu, bilo ih je 7, 8. Razmišljao sam da uđem u neki kafić, hotel, bilo šta, ali gde god bih krenuo samo su se pojavljivali i navaljivali na mene".

Policija mu je, dodaje, rekla da je pametno postupio kada je skočio u more.

"Samo sam hteo da spasim živu glavu, na prvom mestu mi je bila porodica i dete", na ivici suza govorio je golman crveno-belih i nastavio:

"Kada sam skočio u more počeli su da me gađaju kamenicama i viču 'ubij četnika'. Molio sam ljude da zovu policiju i pomognu mi, ali su čak i kada su se huligani razbežali, obični prolaznici nastavili da vređaju i prete".

.flowplayer .fp-ui .ad-time:before { content: ': ' }

Izvor: MONDO/Jovan Terzić

Vlasti u Srbiji uputile su odmah protestnu notu Hrvatskoj, a tamošnji nadležni organi su brzo reagovali i priveli nekolicinu osumnjičenih (saslušane su još neke osobe, među kojima i "sin poznatog hrvatskog fudbalskog trenera").

Na konferenciji za novinare bio je i predsednik Sportskod društva Crvena zvezda i prvi čovek KK Crvena zvezda Nebojša Čović imao je potrebu da odgovori na pojedine komentare da se slične stvari dešavaju i u Srbiji, a sam je pomenuo ubistvo navijača francuskog Tuluza Brisa Tatona 2009. godine.

"Da ne bi opet bilo zamena teza i pominjanja Tatona, jedno je navijački sukob, a drugo kada su napadnuti sportisti. Ovi momci nisu dali nijedan povod da budu napadnuti, a usledio je organizovan napad šipkama, noževima... Ovde se radi o pokušaju linča i to napominjem da hrvatsko pravosuđe ne bi opet pravilo neke egzibicije", rekao je Čović i konstatiovao:

"Split je postao grad slučaja kojim sada upravljaju ekstremne navijačke grupe Torcide. Sećate se da je na terenu stadiona 'Poljud' bio nacrtan kukasti krst (pred fudbalsku utakmicu sa Italijom)? Da li je neko za to odgovarao?", zapitao je Čović. Čović je primetio da se "tako nešto nikada ne bi dogodilo u Srbiji", dodajući da je video izjavu predsednice Kolinde Grabar Kuitarović o ovom incidentu i da je "ok, ali da ta izjava ne sadrži izvinjenje".

"Pojavljuje se zamena teza da ako kažemo šta je bilo, onda ispada da mi huškamo na nacionalizam. Ima idiota i sa naše strane, ali ovako nešto se kod nas nikada ne bi dogodilo. Šta je greh ovih momaka? Pa šta i da su bili u Zvezdinim trenerkama? Evropa nas gura ka tome da organizujemo regionalna takmičenja, ali šta da očekujemo posle ovako nečega?", zapitao se prvi čovek Sportskog društva Crvena zvezda.

Saopštio je i da Zvezda, za sada, neće istupati iz regionalne lige.

"Nećemo reagovati ishitreno i istupiti iz lige, već ćemo pokušati da nađemo zajedničko rešenje".

FOTOGRAFIJE

Vaterpolisti Zvezde o napadu: Spasavali živu glavu! Vaterpolisti Zvezde o napadu: Spasavali živu glavu! Vaterpolisti Zvezde o napadu: Spasavali živu glavu! Vaterpolisti Zvezde o napadu: Spasavali živu glavu! Vaterpolisti Zvezde o napadu: Spasavali živu glavu! Vaterpolisti Zvezde o napadu: Spasavali živu glavu! Vaterpolisti Zvezde o napadu: Spasavali živu glavu! Vaterpolisti Zvezde o napadu: Spasavali živu glavu! Vaterpolisti Zvezde o napadu: Spasavali živu glavu!

Broj novinarskih ekipa (štampa, TV, portali...) na ovoj konferenciji je bio ogroman, što, nažalost, pokazuje da vaterpolo može da privuče pažnju publike samo ako se dogodi nekakav incident...

Uskoro opširnije...