Pobednik Velike nagrade Toskane, Britanac Luis Hamilton iskoristio je ceremoniju proglašenja pobednika u Muđelu za još jednu političku „izjavu”, prenosi Sport Klub.

Preko gornjeg dela svog kombinezona obukao je majicu na kojoj je pisalo „Uhapsite policajce koji su ubili Brionu Tejlor”.

U istoj majici, višestruki svetski šampion i vozač Mercedesa dao je nešto kasnije i intervju, a pre početka trke je u njoj održao i tradicionalnu antirasističku ceremoniju, tokom koje su neki vozači kleknuli na jedno koleno, dok su drugi jednostavno obukli majice sa natpisom „Kraj razismu”.

I sam Hamilton je ranije nosio majicu sa sloganom „Crni životi su bitni”.

„Trebalo mi je puno vremena da nabavim ovu majicu. Želeo sam da je nosim i da skrenem pažnju na to da su ljudi ubijaju na ulici, ali i u svojim kućama. Policajci, koji su te noći bili u pogrešnoj kući i dalje šetaju slobodno. Ne možemo da se odmaramo, moramo da nastavimo da podižemo svest o tome”, poručio je Hamilton.

Gest najboljeg vozača Formule 1 samo sledi primer teniserke Naomi Osake, koja je na US Openu nosila masku za lice sa imenima ostalih žrtava.

„Naomi čini neverovatne stvari i zaslužuje sve čestitke za to. Mislim da je ona ogromna inspiracija zbog toga što je uradila na svojoj platformi. Moramo svi da guramo dalje i siguran sam da ćemo stvoriti neki bolji svet”, poručio je Hamilton.

Izvor: Sportklub.rs

Foto: Reuters, Jennifer Lorenzini

Čeka li Hamiltona istraga zbog poruke na majici?

Poruka ispisana na majici koju je nosio na dodeli pehara i tokom zvaničnog intervjua nakon trke mogla bi za Luisa Hamiltona da znači istragu Svetske automobilske federacije.

Luis Hamilton slavio je u nedelju na Muđelu i upisao 90. pobedu u karijeri. Na podijum je izašao noseći preko kombinezona majicu na kojoj je pisalo: "Uhapsite ubice Brijane Tejlor".

Pravila Svetske automobilske federacije zabranjuju vozačima ovakvu vrstu političkih poruka. Pitanje je kako će u FIA gledati na ovaj Hamiltonov potez i da li će slediti sopstvena pravila i pokrenuti istragu.

Formula 1 je na početku sezone prihvatila Hamiltonovu inicijativu da se pred svaku trku kleči, što ne rade svi vozači, u znak podrške pokretu "Black lives matter".

Izvor: Sportklub.rs