Borba za titulu kadetskog prvaka Evrope je "otvorena".

Evropsko prvenstvo u kadetskoj konkurenciji košarkaša i formalno je otvoreno u petak u novosadskoj hali SPENS.

Srpska reprezentacija, pod vođstvom selektora Vlade Vukoičića, zaigrala je na 32. kontinentalnom turniru u 20.30 časova protiv Španije i počela učešće u Grupi B, u kojoj se tamiče i Letonija, Holandija i Španija, večerašnji rival "orlića".

U prisustvu značajnog broja gostiju, skauta, trenera, aktivnih i bivših igrača, najbolji kadeti Evrope od petka se bore za trofej koji je naša reprezentacija osvojila rekordnih pet puta. Četiri puta u nizu (od 1997. do 2003. godine), a peti i poslednji put 2007, pod imenom Srbije.

Meč "orlića" protiv Španaca izbliza su gledali i čuveni izraelski stručnjak Pini Geršon, reprezentativac Srbije Nikola Kalinić, kapiten Zvezde Branko Lazić u društvu bivšeg trenera crveno-belih Dušana Alimpijevića, naši internacionalci Luka Mitrović i Stevan Jelovac, predstavnici Košarkaškog saveza Srbije...

"Orlići" će sledeći meč na istom mestu igrati u subotu protiv Letonije u istom terminu od 20.30 časova, kada će u nedelju igrati i meč poslednjeg kola grupe faze, protiv Letonije.

GRUPA A: Litvanija, Izrael, Slovenija i Crna Gora.

GRUPA B: Španija, Letonija, Holandija i Srbija.

GRUPA C: Turska, Nemačka, Grčka i Hrvatska.

GRUPA D: Francuska, Estonija, Gruzija i Italija.

Dres Srbije u Novom Sadu nose: Luka Tarlać, Matija Svetozarević, Ivan Pavićević, Marko Andrić, Luka Paunović, Stefan Agoč, Mihailo Mušikić, Lazar Stefanović, Nikola Manojlović, Lazar Joksimović, Vojin Ivković i Filip Škobalj.

Ulaz na utakmice Eurobasketa je besplatan, a prvu utakmicu Srbije pratilo je više od 2.000 gledalaca.