Finale koje obećava! Zabava na tribinama, ali i na terenu... Koliko, najverovatnije, Atletiko dozvoli. Pratite uz MONDO!

Sve je spremno za finale!

Fudbaleri Atletiko Madrida i Olimpik Marseja sastaju se večeras u Lionu gde se odlučuje o šampionu Lige Evrope za ovu sezonu, a Francuzima je dodatni motiv i "direktna viza" za Ligu šampiona pošto su u domaćem šampionatu trenutno četvrtoplasirani.

Atletiko Madrid, koji na ovom meču neće voditi suspendovani Dijego Simeone nego njegov pomoćnik Herman Burgos, apsolutni je favorit pošto je ovo takmičenje osvajao dva puta u prethodnih osam godina, a dva puta je igrao i finale Lige šampiona. Olimpik Marsej, sa druge strane, igra za svoj prvi trofej u ovom takmičenju pošto je u Kup Uefa formatu bio poražen dva puta (1999, 2004).

Trenutni rezultat: Atletiko Madrid - Olimpik Marsej

Marsej je ovu evropsku pustolovinu počeo još u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope gde je eliminisao Ostende, pa Domžale, dok je u konkurenciji Konjaspora, Vitorije Gimaraeš i Salcburga bio drugi. Potom je preko Brage (3:1), Bilbaoa (5:2), Lajpciga (5:3) i opet Salcburga (3:2) došao do borbe za finale.

Ko osvaja Ligu Evrope
Atletiko Madrid 77% 1858 Olimpik Marsej 23% 554
Ko osvaja Ligu Evrope
Atletiko Madrid Olimpik Marsej ** Odgovor na pitanje je obavezan

Put Atletika je bio drugačiji…

Oni su bili trećeplasirani u grupi LŠ iza Rome i Čelsija, pa su tako prebačeni u Ligu Evrope gde su do sada eliminisali Kopenhagen (5:1), Lokomotivu (8:1), Sporting (2:1) i Arsenal (2:1).

Očekivani sastavi:

MARSEJ: Mandanda - Sar, Rami, Luis Gustavo, Amavi - Sanson, Lopez - Tovan, Paje, Okampos - Žermen.

ATLETIKO: Oblak - Vrsaljko, Savić, Godin, Ernandez - Koke, Saul, Gabi, Korea - Grizman i Kosta.

Meč sudi holandski arbitar Bjorn Kujpers.

IZ MINUTA U MINUT:

- Veliki broj navijača Atletika je doputovao u Lion...

- Prethodna dva finala u ovom takmičenju Marsej je izgubio od Parme (1999) i Valensije (2004).

- Dva tima su se prethodni put susrela 2008. godine u Ligi šampiona (grupna faza). Atletiko Madrid je pred svojim navijačima slavio 2:1, dok je u Marseju bilo 0:0