Sportisti u Velikoj Britaniji poslednjih dana odlučuju se za novi vid protesta protiv rasne diskriminacije – bojkotuju koriščenje društvenih mreža, a fudbalerima se u ovoj akciji priključio i šampion Formule 1 Luis Hamilton, prenosi Sport Klub.

Fudbalski savez Engleske, lige i ostale profesionalne organizacije neće koristiti društvene mreže od petka od 15 časova do kraja ponedeljka, a cilj će biti podizanje svesti o diskriminaciji i verbalnom nasilju koji mnogi sportisti trpe preko ovih kanala komunikacije.

„Nisam doneo jasne odluke u vezi sa ovim, ali je jasno da je rasizam i dalje veliki problem. Društvene mreže moraju da urade više da bismo se borili protiv ovoga, tako da podržavam inciijativu. Ako će to pomoći da se izvrši pritisak na kompanije koje vode društvene mreže, onda sam za to“, izjavio je sedmostruki prvak Formule 1 Luis Hamilton ovim povodom.

Hamilton je poslednjih godina jedna od vodećih figura u automoto sportu po pitanju promocije raznolikosti i eliminacije diskriminacije.

Izvor: Sportklub.rs

Nema milione pratilaca, ali Mir podržava Hamiltonov bojkot

Moto GP šampion Đoan Mir pozvao je vozače da slede primer šampiona Formule 1 Luisa Hamiltona i pridruže se bojkotu društvenih mreža u naredna tri dana.

Luis Hamilton je objavio da će se pridružiti bojkotu društvenih mreža u naredna tri dana, od petka u 15 časova do ponedeljka u ponoć, koji pokreću Premijer liga, Fudbalska asocijacija i Engleska fudbalska liga na svim nivoima profesionalnog fudbala. Hamilton je dodatno naveo da u ovom periodu neće davati ni intervjue.

Povod za bojkot Fejsbuka, Instagrama i Tvitera su sve učestalije i sve brutalnije zloupotrebe i pretnje i uvrede koje dobijaju sportisti.

„Istina je da su te stvari važne. Luis je sjajan primer. On ima zanimljive stranice na društvenim mrežama i preko njih sa navijačima deli mnogo toga, a to privlači i neželjene komentare. U potpunosti se slažem sa onim što Luis želi da poruči na ovaj način. Ali, ja nemam 20 miliona pratilaca. Drugo, imam 23 godine, mislim da Luis nije radio ovakve stvari kada je bio u mojom godinama. Ali, sve to ne znači da više vozača ne bi trebalo da bude svesno svega što se dešava na zemlji i da to treba da nas spreči da budemo obazriviji, ali i da drugima skrećemo pažnju na ovakve stvari“, rekao je Mir.

„Biću jedan od onih koji će podržati ovu akciju, slažem se da je to nešto što moramo da uradimo. Istina, više od toga ne mogu da kažem“, zaključio je Mir.

Izvor: Sportklub.rs