Ogromne pare uložene su poslednjih nekoliko godina u tim Sparte iz Praga, ali uzalud.

Kad neće - NEĆE!

Veliku ulogu u današnjem fudbalu igra novac, ali ne i presudnu.

Videli smo to prošle sezone kada je Crvena zvezda na putu ka Ligi šampiona eliminisala skupoceni Salcburg, a potom savladala tadašnjeg viceprvaka, nakoliko meseci kasnije i prvaka Evrope - Liverpul. Videli smo to i na primeru Totenhema, koji je bez uloženog centa u pojačanja uspeo da stigne do finala Lige šampiona, ili Ajaksa, koji je sa izuzetno mladim timom stigao od 2. kola kvalifikacija do polufinala najjačeg klupskog takmičenja.

Poslednji put u grupnoj fazi UEFA takmičenja, Sparta je igrala u sezoni 2016/17, kada je stigla do šesnaestine finala Lige Evrope, gde ju je zaustavio ruski Rostov.

Vidimo to i na primeru Sparte iz Praga. Češki klub poslednjih nekoliko godina ulaže ogroman novac u stvaranje tima, međutim, rezultati izostaju. Kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni.

Ovog četvrtka, golom u osmom minutu nadoknade, Sparta je poražena u Turskoj od Trabzona 1:2, pa je posle 2:2 u Pragu ponovo zaustavljena na putu ka grupi Lige Evrope.

Prošle sezone isto je Česima učinio Spartak iz Subotice, a godinu dana pre Crvena zvezda.

Nisu ekipi iz Praga pomogli ni nekadašnji prvotimci crveno-belih, Srđan Plavšić i Gelor Kanga, a ni Uroš Radaković. Iako je tek ovog leta seo na klupu, 43-godišnji trener Vaclav Jilek možda se neće dugo zadržati u Sparti...