Rikardo: Ako Red Bul ne bude mogao da pobeđuje...

Vozač Red Bula Danijel Rikardo nije isključio mogućnost odlaska iz austrijskog tima na kraju sezone.

Australijanac je prošlog vikenda pobedio u trećoj trci sezone za Veliku nagradu Kine u Šangaju, a naglasio je da njegova odluka o ostanku u timu isključivo zavisi od rezultata.

"Definitivno, želim da budem u najboljem automobilu. Prošlog vikenda dokazao sam da, ako imam priliku, mogu da pobedim. Mogu da se nosim sa pritiskom i napetošću. Ako slavim u još nekoliko trka sa Red Bulom to će biti atraktivna opcija. Ako ne, onda ću verovatno da razmotrim druge mogućnosti. Ako trke konstantno budem završavao na šestom mestu to neće biti ono što će me privući," rekao je 28-godišnji Rikardo.

Vozač iz Perta je ostvario šest pobeda u karijeri u Formuli 1, a trenutno je četvrti u generalnom plasmanu sa 37 bodova, 17 manje od vodećeg Sebastijana Fetela iz Ferarija i osam od drugoplasiranog aktuelnog prvaka Luisa Hamiltona iz Mercedesa.

"Prerano je posle jedne trke pričati o mojim šansama da osvojim titulu. Međutim, ukoliko za dve nedelje pobedim u Bakuu tada ću reći da sam među kandidatima za šampionski naslov," istakao je Rikardo.

Trka za Veliku nagradu Azerbejdžana je 29. aprila.

Izvor: Sportklub.rs

Rozberg upozorava: Pazite se Hamiltona Šampion Formule 1 iz 2016. godine Niko Rozberg poručio je svojim nekadašnjim rivalima da se paze buđenja branioca titule Luisa Hamiltona posle relativno lošeg starta sezone.

Rozberg je istakao da nedeljna Velika nagrada Kina, koju je vozač Mercedesa završio na četvrtom mestu, pokazuje da Britanac ima problem sa formom. Nemac je, takođe, naglasio da je to jedna od tipičnih faza kroz koje njegov timski kolega prolazi tokom sezone.

„Kada mu ne ide sve savršeno, pomalo gubi ritam i motivaciju, pa se neko vreme muči. I na tim trkama ostali moraju da daju svoj maksimum jer se Luis uvek vrati, a kada se to desi toliko je dobar da je praktično nepobediv. Videćemo šta će se sada desiti“, rekao je Rozberg.

Hamilton se poslednji put na najvišem stepeniku pobedničkog postolja našao na Velikoj nagradi Sjedinjenih Država u oktobru. Od početka sezone najbolji rezultat mu je drugo mesto na prvoj trci u Australiji, a potom je bio treći u Bahreinu i četvrti u Kini. Naredna trka vozi se za Veliku nagradu Azerbejdžana 29. aprila.

„Očigledno je da je teška borba pred nama. Rekao bih da smo ja, ali i ceo tim, ispod željenog nivoa. Moram da pokušam da vratim sebe na pravi nivo, u suprotnom izgubićemo još mnogo vrednih bodova“, rekao je Hamilton proteklog vikenda u Šangaju.

Vozač Ferarija Sebastijan Fetel, koji je trijumfovao na prve dve trke sezone, na čelu generalnog plasmana ima 54 boda, devet više od Hamiltona, dok je treći Valteri Botas sa 40.

Izvor: Sportklub.rs

Ferštapenov tata: Maksova pogrešna procena

Holandski vozač Maks Ferštapen na meti je kritika posle greške koja je na trci u Šangaju za posledicu imala kontakt sa Sebastijanom Fetelom. Obojica su ostala bez prilike za boljim rezultatom, a Maksov otac Jos je kazao da njegov sin mora bolje da iskontroliše temperament.

"Maks u određenim situacijama mora više da se koncentriše i da bolje razmisli. Kontakt sa Fetelom bio je posledica pogrešne procene", istakao je Ferštapenov tata, koji je i sâm svojevremeno bio vozač Formule 1.

Iako smatra da bi Maks trebalo da bude promišljeniji, Jos mu nije savetovao da promeni svoj agresivni stil vožnje.

"Na startu je pretekao dvojicu, to je bilo savršeno. Navijači to žele da vide", istakao je nekadašnji klupski kolega Mihaela Šumahera iz perioda kada je slavni Nemac vozio za Beneton. Ferštapen senior dodaje da njegov uticaj na sina nije onoliki koliki je nekada bio.

"Nekada smo znali da sednemo i da vrlo detaljno analiziramo određenu situaciju. Danas je on dovoljno odrastao da to više ne moramo da radimo. Nisam ljut zbog toga što se desilo, samo sam razočaran. Na kraju, njemu je najžalije", istakao je 46-godišnjak.

Izvor: Sportklub.rs

Barikelu odstranjen tumor: Imam sreću što sam živ

Nekadašnji vozač Formule 1 Rubens Barikelo otkrio je da ima sreću što je živ pošto je otkriveno da je imao tumor na vratu.

Brazilac je hitno prebačen u bolnicu u februaru zbog jake glavobolje, a iako je otpušten na kućno lečenje nekoliko dana kasnije morao je na operaciju tokom koje mu je odstranjen benigni tumor.

Tokom intervjua za jednu brazilsku televiziju, Barikelo je prvi put javno pokazao veliki ožiljak na levoj strani vrata koji mu je ostao posle operacije.

„Posle svega što se desilo, otišao sam na veliki broj pregleda da bih saznao više o svom zdravstvenom stanju i otkriven mi je mali tumor na vratu, koji je otklonjen posle trke koju sam vozio na Interlagosu. Iako je u pitanju benigni tumor, samo bi postao veći, a ne želim takve probleme dok vozim trke“, naglasio je Barikelo.

Proslavljeni Brazilac je, takođe, objasnio da su mu doktori rekli da je imao sreće što neće imati dugoročne ili još teže posledice.

„Porodični prijatelj, koji je doktor, video je da sam u lošem stanju i zaista sam imao sreće. Vena zbog koje je nastala upale regenerisala se sama za dva sata. Kada sam napuštao bolnicu rečeno mi je da se samo 14 odsto ljudi izvuče iz situacije u kakvoj sam bio ja. Mnogi pretrpe ozbiljne posledice ili umru“, otkrio je Barikelo.

Barikelo je objasnio kako je na prvom mestu završio u bolnici.

„Bio sam kod kuće, tuširao sam i odjednom sam osetio jaku glavobolju. Od nula do deset, rekao bih da je to bila glavobolja za osam ili devet. Toliko je bila jaka. Legao sam na pod, nisam želeo nikoga da probudim, ali nije prestalo. Otišao sam u spavaću sobu i probudio suprugu, a kada mi se stanje pogoršalo znao sam da moram da odem u bolnicu“, rekao je nekadašnji vozač Ferarija.

Tokom 19 godina karijere, Barikelo je vozu i za Džordan, Stjuart, Ferari, Hondu, Bron i Vilijams. Ostvario je 11 pobeda, a ukupno se 68 puta našao na pobedničkom postolju, a poslednjih godina se takmiči u domovini.

Izvor: Sportklub.rs