Fetel: Nije lako, ali timski duh Ferarija nije poljuljan

Vozač Ferarija Sebastijan Fetel smatra da je njegova ekipa dosta olakšala posao vozaču Mercedesa Luisu Hamiltonu tokom trke za Veliku nagradu Japana, posle koje je Britanac povećao prednost u generalnom plasmanu na 67 bodova u odnosu na Nemca, samo četiri trke pred kraj šampionata.

Fetel je trku u Japanu završio tek na osmom mestu i znatno umanjio svoje šanse za osvajanje titule, posle nove pobede Hamiltona.

- Još ima šanse. Poslednjih nekoliko trka smo im baš olakšali posao. Čestitke za njih, uradili su sve što je trebalo. Moramo da gledamo sebe i da odradimo naš deo onako kako treba, pa ćemo videti - rekao je Fetel.

Nemac je dodao da uprkos lošim rezultatima u poslednje vreme, timski duh u Ferariju nije poljuljan.

- Nije bilo lako u proteklih nekoliko nedelja, ali timski duh nije narušen. Daćemo sve što možemo. Pružićemo otpor i uraditi sve u narednim trkama - zaključio je četvorostruki šampion Formule 1. Četiri trke do kraja šampionata, Hamilton ima 331, drugoplasirani Fetel 264, a trećeplasirani Valteri Botas 207 bodova.

Izvor: Sport.blic.rs

Hamilton: Fetel zaslužuje više poštovanja

Aktuelni šampion Formule 1 Luis Hamilton ističe da je njegov veliki rival Sebastijan Fetel previše kritikovan ove sezone.

Hamiltonu je samo jedna pobeda neophodna kako bi osvojio petu titulu, delom i zbog grešaka koje su Fetel i Ferari pravili tokom sezone.

"Čini mi se da bi mediji mogli da pokažu više poštovanja prema Sebastijanu. Ne možete ni da zamislite koliko je teško biti na ovom nivou. Normalno je da, kao ljudska bića, i mi grešimo", kazao je Hamilton.

Britanac je proteklog vikenda na Velikoj nagradi Japana ostvario četvrtu pobedu zaredom, a šestu na poslednjih sedam trka, dok je Nemac zauzeo tek šesto mesto na legendarnoj "Suzuki".

Vozač Ferarija je imao osam bodova prednosti u generalnom plasmanu u odnosu na Hamiltona u julu, ali je branilac titule sjajnim izdanjima u nastavku sezone napravio preokret i došao do 67 bodova prednosti.

Izvor: Sportklub.rs

Bron: Markjonjeva smrt je uticala na Ferari

Bivši tehnički direktor Ferarija Ros Bron smatra da je bez sumnje smrt Serđa Markjonea uticala na nastupe tog tima u šampionatu Formule 1.

Serđo Markjone je preminuo u julu posle kratke bolesti, a to je i po mišljenju Rosa Brona bilo ključno da nastupi Ferarijevih vozača drastično oslabe kako je tekla sezona.

Posle smrti Markjonea 25. jula, Ferari je napravio samo jednu pobedu i to u Belgiji. Tada je trijumfovao Sebastijan Fetel dok je na svim ostalim trkama slavio Luis Hamilton koji je zbog toga i veoma blizu titule.

"Jasno je da je i čak i iz nekih površnih analiza da je način na koji se auto Ferarija ponaša da je u pitanju veoma tehnički komplikovana mašina. Zahvaljujući naporima u poslednjih nekoliko godina deluje da se taj tim približio tehničkim performansama Mercedesa. Čak je i Ferari i pouzdaniji nego ranije. Onda se pitate u čemu je problem? Nema sumnje da je Ferari u šoku zbog smrti Serđa Markijonea. On je bio veoma važan za tim", kazao je nekadađnji direktor Ferarija Ros Bron.

"Ja sam osetio mnogo kriza u Ferariju i ono što sam naučio je da u ovom trenutku svi moraju da se ujedine. Treba da svi gledaju unapred bez traženja krivca", poručio je Bron.

Izvor: Sportklub.rs