Zaštita vozača F1 “Štit” debituje na Silverstonu

Zaštita za vozače u kokpitu koju je dizajnirala FIA, takozvani “Štit”, svoju promociju u Formuli 1 imaće u julu na Silverstonu sredinom jula, iako je za to prvobitno planirana Monca početkom septembra.

FIA je kreirala “Štit” kao alternativu za svoju prvu verziju zaštite “Oreol”, koji je naišao na velike kritike, a kasnije i zvanično odbacivanje od strane vozača.

S obzirom da će “Štit” biti podvrgnut rigoroznim testovima, mnogi sumnjaju da će FIA uspeti u svojoj nameri da ga uvrsti u takmičenje već od 2018. godine.

Ovaj vid zaštite je kreiran tako da će poremetiti protok vazduha kroz bolid, pa će uticati i na mnogo inženjerske promene u ekipama.

Zaštita vozača je postala jedna od glavnih tema u F1 nakon tragičnih pogibija Žila Bjankija na trci F1, te Džastina Vilsona u Indikaru, u roku od svega mesec dana, upravo zbog povrede glava posle nesreća na stazi.

Prvi tim koji će testirati “Štit” na svom bolidu pred Veliku nagradu Velike Britanije je Ferari, koji će skupljati podatke za FIA.

Još uvek nije poznato da li će “Štit” biti maksimalno koristan, jer je kreiran da odbija manje predmete, ali ne i veće kao što su delovi gume.

Ostali timovi će šansu da testiraju “Štit” dobiće na narednim trkama.

Izvor: Sportklub.rs

Nove optužbe protiv vlasnika Fors Indije?

Jedan od vlasnika Formula 1 tima Fors Indija Vidžej Malija mogao bi da bude dodatno optužen, pošto se protiv njega već vodi postupak zbog prevare u Indiji.

61-godišnji biznismen, uhapšen je u aprilu u Britaniji na zahtev indijskih vlasti, koje traže njegovu ekstradiciju.

Malija se traži zbog milionskih dugova svoje avionske kompanije “Kingfišer erlajns”, koja poveriocima nije vratila zajmove u visini 1,4 milijarde dolara.

Indijske vlasti su već jednom tražile njegovo izručenje, dok je biznismen negirao krivicu.

“Odbacujem sve optužbe koje su podnete protiv mene. Imam dovoljno dokaza za svoju odbranu”, rekao je Malija, protiv koga bi mogla da bude proširena optužnica, ali se za sada ne zna tačno u kojoj meri.

Za 6. jul je zakazano Malijino saslušanje, posle čega će biti odlučeno da li će biti izručen Indiji. Ipak, pretpostavlja se da će se postupak odužiti najverovatnije do 2018. godine.

Malija se trenutno nalazi u Londonu, gde je kupio kuću od oca vozača Mercedesa Luisa Hamiltona, a takođe je negirao da namerava da proda svoj deo tima Fors Indija.

Izvor: Sportklub.rs

Hamilton: Botas je bolji timski kolega od Rozberga

Vozač Mercedesa Luis Hamilton priznao je da mu više odgovara saradnja sa Valterijem Botasom nego sa Nikom Rozbergom.

Hamilton i Rozberg su imali dosta sukoba tokom nekoliko zajedničkog godina u Mercedesu, da bi se Nemac povukao iz Formule 1 nakon što je osvojio titulu prošle sezone.

Stigao je Botas koji za razliku od Rozberga nije konkurencija Britancu na stazi, štaviše, u Kanadi proteklog vikenda mu je sve vreme čuvao leđa.

“Da, drugačije je sa Valterijem. Osećam se bolje nego sa Nikom. Valteri me mnogo podržava. To je potpuno drugi profesionalni nivo. Kao tim, jedinstveniji smo nego ikad. S moje strane je isto, pomažem i podržavam Valterija takođe”, rekao je Hamilton.

Hamilton je drugi u šampionatu Formule 1 sa 129 bodova, 12 iza lidera Sebastijana Fetela, dok je Botas treći sa 93.

Naredna trka na programu je 25. juna u Bakuu, za Veliku nagradu Azerbejdžana.

Izvor: Sportklub.rs

Lou: Hamilton je brz kao Sena, ali ne i ‘nemilosrdan’

Tehnički deirektor Vilijamsa Pedi Lou izjavio je da Luis Hamilton poseduje brzinu i sirovi talenat kao njegov idol u Formuli 1 Aerton Sena, ali da nema tu dozu ‘nemilosrdnosti’ poput legendarnog Brazilca.

Hamilton je pobedom u kvalifikacijama za VN Kanade na stazi “Žil Vilnev” prošle nedelje izjednačio Senin rekord od 65 pol pozicija.

Kao nagradu za to dostignuće Britanac je na poklon od Senine porodice dobio kacigu koju je Brazilac nosio 1987. godine.

Lou, koji je radio sa Senom u Meklarenu 1993. godine, ali i sa Hamiltonom u Meklarenu i Mercedesu, kaže da postoji određena sličnost između dvojice šampiona.

“Obojica imaju tu sposobnost da odvezu neverovatan krug, videli smo kako to radi Hamilton u Montrealu. U Mercedesu su verovatno mislili da ih Ferari dobija, ali onda je Luis uradio sjajnu stvar. Kada je potrebno on može da izvede nešto neobično i da izveze sjajan krug. Luis to može, a mogao je i Aerton svojevremeno”, rekao je Lou, dodavši da, ipak, nisu slični u svim segmentima:

“Mislim da je njihov karakter potpuno drugačiji. Ljudi mnogo kritikuju Hamiltona, ali on je zapravo vrlo fer trkač. Sa Senom je sve delovalo ‘ružičasto’. Ja sam se uglavnom borio protiv njega, bili smo u suprotnim timovima. Činilo se nemogućim pobediti ga, jer je delovao nemilosrdno. Imao je razne taktike da zastraši svoje protivnike.”

Izvor: Sportklub.rs

Horner: Maks je veoma inteligentan, uči iz frustracije

Šef Red Bula Kristijan Horner rekao je da holandski vozač Maks Ferstapen veoma brzo uči i da iz “frustracije” ove sezone izvlači najbolje moguće pouke.

“Mislim da je sa jedne strane ovo veoma dobro za njega, jer gradi karakter. Postaje sve jači, veoma je inteligentan i uči iz frustracija. Napreduje, ali sa druge strane, šteta je što ne može da postigne ono što je naumio”.

Horner veruje da će za Holanđanina i Red Bul biti bolje na narednim trkama.

“Stalno pričamo o bolidu, stalno vidimo šta možemo da poboljšamo, a vreme je da nas posluži i malo sreća na narednim trkama. Vreme je da uberemo plodove svog rada”, zaključio je Horner.

Izvor: Sportklub.rs

Izvor: AutoBlog

Reply
Share this

Leave a Reply