Učešće marke Lada na ruskom tržištu automobila do kraja 2021. godine će iznositi između 22 i 23 posto, rekao je šef Rosteca, jednog od vlasnika Lade, Sergej Čemezov.

"Učešće Lade na ruskom tržištu bi trebalo da bude 22-23 posto," rekao je Čemezov, a prenose mediji.

"Polazimo od realne prognoze da bi celokupno rusko tržište moglo da premaši 1,8 miliona vozila 2021. godine, ali samo ako se prevlada kriza s snabdevanjem elektronskim komponentama i država podupre kupovinu u četvrtom tromesečju", dodao je Čemezov.

Ranije je predsednik Avtovaza Nicolas Maure rekao da kompanija očekuje značajan rast na ruskom tržištu automobila 2021. godine u slučaju nastavka mera državne podrške automobilskoj industriji i ako se uspostavi snabdevanje elektronskim komponentama.

Takođe je najavio da Avtovaz planira da u iduće četiri godine predstavi pet novih modela Lade i u roku od pet godina dovede tu marku u viši cenovni segment.

U prvoj polovini godine u Rusiji je prodato 200.000 Lada. Lade su razvrstane u pet grupa modela: Vesta, Xray, Largus, Granta i Niva. Vlasnici Avtovaza, u čijim pogonima se proizvode Lade, su Renault - Alliance Rostec Auto s učešćem od 68 posto i ruska državna korporacija Rostec s 32 posto.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rs