Ako planirate da kupite polovni auto poznatog proizvođača, pripazite.

Suprotno očekivanjima, najpouzdanije marke nisu tražene prilikom kupovine polovnog automobila. Ako izuzmemo Volkswagen koji kod nas oduvek ima poseban status, top 5 najpouzdanijih marki automobila nigde nema među najčešće kupljenim markama.

Autoindustrija je izuzetno konzervativna grana industrije, a takvi su i njeni klijenti. Kako piše Index.hr, zato među najprodavanije marke ulazi nekoliko najvećih i najstarijih svetskih proizvođača automobila. Oni su godinama ulagali milione u oglašavanje, marketing i izgradnju prihvatljive slike svojih automobila, a što im se danas uz bogatu tradiciju višestruko vraća. Ljudi jednostavno vole da budu u trendu i voze ono što imaju njihovi omiljeni filmski junaci, pevači, pa i influenseri. Zato ne čudi da su medijski najeksponiranije marke ujedno i najpopularnije među kupcima.

Tržište polovnih automobila je minsko polje za potencijalnog kupca, posebno zbog vraćanja kilometraže. Vraćanje kilometraže je ilegalna taktika koju neki prodavci koriste kako bi učinili da vozila imaju manju kilometražu vraćanjem brojčanika kilometara.

Kao što možete videti iz grafikona, većina polovnih najčešće nosi i prevaru u vidu povratka kilometraže. Najčešća je kod polovnih BMW-a, ukupno više od polovine slučajeva, izveštava CarVertical. Prevara s kilometražom omogućava prodavcu da nepravedno traži veću cenu te ostvari veću zaradu tako što lošiji auto predstavi kao bolji i ostvari veću cenu. A kupac, osim što plati više, najčešće dobije i još poneko ružno iznenađenje u vidu skupih popravki.

U CarVerticalu na bazi svojih analiza zaključuju da su automarke koje su na glasu kao pouzdane sve samo ne pouzdane, ali njihovi automobili su veoma traženi. Takođe, najpouzdanije marke automobila nisu toliko popularne.

Zato ako planirate da kupite polovni automobil, zatražite izveštaj o istoriji vozila i temeljito istražite predmet kupovine.

Izvor: Index.hr / CarVertical

Foto: CarVertical