Teslini električni automobili dobijaju novu funkciju kao prevenciju pokušaja krađe vozila.

Ilon Mask je u sredu najavio lansiranje novog sigurnosnog sistema nazvanog "stražarski mod", koji vlasnicima Tesla automobila treba da pruži dodatnu zaštitu od krađe vozila.

Kada se ova funkcija aktivira, sistem "motri" na okolinu automobila koristeći već postojeće spoljne kamere vozila kako bi uočio potencijalnu pretnju.

Svako kretanje u neposrednoj blizini vozila biće praćeno, a u slučaju da se samo i naslonite na auto, na velikom centralnom ekranu u kabini pojaviće se poruka koja vas upozorava da vas snimaju kamere, što treba da odvrati potencijalnog lopova od njegove namere da ukrade ili ošteti vozilo.

U slučaju ozbiljnije pretnje po automobil, poput pokušaja provale lomljenjem stakla, "stražarski mod" aktivira alarm na vozilu, pojačava osvetljenje u automobilu, pušta glasnu muziku sa ozvučenja u vozilu i alarmira vlasnika putem Tesla mobilne aplikacije.

U kompaniji kažu da će novi sigurnosni mod najpre biti aktiviran u Modelu 3 na američkom tržištu, a zatim i na primercima Modela S i X koji su proizvedeni posle avgusta 2017.

Najnoviji podaci pokazuju da je broj krađa automobila u SAD u porastu. FBI je saopštio da je u 2017. ukradeno 773.139 motornih vozila, što je rekordan broj još od 2009. godine.