Električna vozila se prave širom sveta ali je Günsel Model 1 prvi u svetu strujnih automobila koji je razvijen i proizvodiće se u zemlji koju ne priznaje međunarodna zajednica - Turskoj Republici Severni Kipar.

Na severnom delu podeljenog ostrva Kipar - na koji je 1974. godine Turska izvršila invaziju - razvijen je električni hatchback Günsel Model 1.

Inicijator ovog projekta je profesor Suat Günsel, rektor Univerziteta Bliskog Istoka u Severnoj Nikoziji, naučnik kome su pomoć pružili studenti, inženjeri i predstavnici turskih kompanija. Günsel je od detinjstva sanjao da razvije svoj automobil, a projekat trenutno vodi njegov sin Irfan S. Günsel.

Günsel Model 1 je postavljen na aluminijumsku šasiju dok je karoserija uglavnom napravljena od plastike. Hatchback je opremljen električnim motorom snage 75 kW (102KS) i baterijom nepoznatog kapaciteta koja omogućava autonomiju od 350 kilometara s jednim punjenjem.

Automobil ubrzava 0-100 km/h za osam sekundi, dok se baterija puni sedam sati na kućnoj utičnici, odnosno dva sata na specijalnom terminalu. Dobavljač baterija obećava da će najvažniji deo električnih automobile zadržati 90 procenata svojih karakristika čak i nakon što Günsel Model 1 pređe pola miliona kilometara.

Günsel u bliskoj budućnosti planira da uspostavi mrežu punjača na celoj teritoriji Severnog Kipra, odnosno na svakih 30 kilometara.

Predstavnici kompanije najavljuju da će 100 kilometara vožnje koštati pet turskih lira (0.90 evra). Inicijalno će Günsel Model 1 biti isporučivan kupcima na Severnom Kipru, a kasnije će prodaja biti proširena i na Tursku.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Foto: Günsel