Nemačka bi zbog preusmeravanja na električna vozila do 2030. godine mogla da izgubi oko 410 hiljada radnih mesta, objavio je dnevnik Handelsblatt, pozivajući se na izjave savetnika nemačke vlade.

Samo u proizvodnji motora i menjača ugroženo je 88 hiljada radnih mesta, objavio je taj list, pozivajući se na izveštaj Nacionalne platforme za mobilnost u budućnosti (NPM).

Motori električnih automobila imaju manje delova i zahtevaju manje održavanja od motora s unutrašnjim sagorevanjem i to će rezultirati otpuštanjima, navodi ugledni ekonomski list.

Proizvodnja vozila biće dodatno automatizovana i neće biti dovoljna da se zadrži sadašnji broj radnih mesta, citira Handelsblatt reči predsednika NPM-a Henninga Kagermanna.

U 2018. broj zaposlenih u automobilskoj industriji u Nemačkoj se popeo na 834.000, najviši nivo od 1991. godine.

Iz najvećeg nemačkog udruženja automobilske industrije (VDA), koje je u decembru upozorilo na daljnja ukidanja radnih mesta u 2020. zbog pada globalne prodaje, ističu da se procene NPM-a baziraju na "nerealnom ekstremnom scenariju", prenosi Handelsblatt, pozivajući se na izjave službenika u VDA-u.

Nemačka automobilska industrija, važan pokretač rasta najveće evropske privrede, intenzivira planove o uvođenju električnih vozila pod pritiskom nastojanja Evropske unije (EU) da dodatno smanji emisije CO2, podseća Reuters.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rs