3. Jula ove godine navršiće se 42 godine od kad se MV Agusta povukla iz tadašnjeg svestskog šampionata (sadašnji MotoGP). MV Agusta će prekinuti ovaj niz jer sledeće godine ulazi u Moto2 šampionat. Đovani Kastiljoni sadašnji vlasnik MV Aguste i Đovani Kuzari vlasnik Forward ekipe u Moto2 šampionatu zvanično su objavili da će od 2019. godine ući u Moto2 klasu pod imenom MV Agusta. Kuzari i Kastiljoni su napravili ugovor u trajanju od 4 godine sa opcijom produženja na još 4 godine. Odlučujući faktor za ulazak MV Aguste u Moto2 klasu je prelazak na trocilindrične Triumph agregate, polje u kojem MV Agusta ima mnogo iskustva.

’’Radimo već nekoliko meseci na ovom projektu, motocikl je veoma brz i prelep, odmah ćemo pobediti’’ našalio se vlasnik Forward ekipe. Brajan Gilen, tehnički direktor razvojnog odeljenja MV Aguste izjavio je da će MV Agusta konstruisati ram, dok će zadnju viljušku razvijati u saradnji sa Suterom.

Testni tim vodi Mauro Noćoli, dok će ime test vozača biti ubrzo objavljeno.

’’Ovo nije samo vođenje projekta, nas pokreće strast kao i prijateljstvo sa Đovani Kastiljonijem. Sećam ga se još kad je bio dete. Podseća me na mene u njegovom stavu prema životu i trkama. Kada sam koristio boje MV Aguste na prošlogodišnjoj trci na Misanu već smo razgovorali o ovom projektu. Trebalo nam je više vremena nego štom smo mislil, neko je probao da uspori stvari ali smo spremni da počnemo’’ izjavio je Kuzari.

MV Agusta ulazi u šampionat i biće zanimljivo za sve koji su uključeni u ovaj projekat. MV Agusta je u prošlosti imala mnogo uspeha u tadašnjem svetskom šampionatu, pandanu današnjim Moto3, Moto2 i MotoGP klasama. U svojoj bogatoj istoriji MV Agusta je pobedila na 275 Gran Pri trka, osvojili su 37 titula konstruktora i 38 titula u kategorijama vozača u klasama od 125 do 500 ccm.

’’Kastiljoni i ja imamo još jedan san. Da li znate koji? Želimo da se uključimo u MotoGP šampionat, uskoro.’’ Izjavio je Kuzari ostavljajući prostora za špekulaciju oko ulaska MV Aguste u najprestižniju klasu u bližoj budućnosti.

Izvor: Moto-berza.com