Sa proizvodnih traka pogona Cvikau sišao je poslednji primerak Golfa sedme generacije.

Volkswagen se u svojoj fabrici smeštenoj u istočnom delu Nemačke oprostio od Golfa 7, a poslednji primerak ovog modela bio je beli Golf R karavan.

Na taj način je okončana jedna era pogona Cvikau tokom koje su u toj fabrici izrađivani automobili sa SUS motorima.

Nemački proizvođač je izračunao da je u tom postrojenju od maja 1990. godine, kada je počela proizvodnja VW vozila, do danas izrađeno 6.049.207 "narodnih automobila".

U fabrici Cvikau su se tokom prethodne tri decenije sklapali modeli Polo, Golf, Golf karavan, Passat i Passat karavan, a od sada će biti dom isključivo električnih automobila.

Kada se 2021. godine završi planirano proširenje kapaciteta, u fabrici Cvikau će se godišnje izrađivati oko 330.000 električnih automobila marki Volkswagen, Audi i SEAT.

U ovom pogonu je u novembru 2019. počela proizvodnja pretprodukcijskog Volkswagena ID.3, a u planu je da tokom leta počne sa se sklapa i električni krosover ID.4. SEAT el-Born na struju takođe će se izrađivati u fabrici Cvikau.

Inače, ovaj grad na istoku Nemačke ima veoma dugu tradiciju proizvodnje automobila.

U njemu su se još od 1904. izrađivali modeli marki Horch, Audi i DKW, a u vreme komunističkog režima posle Drugog svetskog rata i čuveni Trabant.