Ako se pomene kopija nekog poznatog modela automobila, prva asocijacija je Kina, zemlja u kojoj je plagiranje svega i svačega postalo "nacionalni sport". Ali, Force Gurkha, kopija Mercedesa G-klase, nije proizvod iz najmnogoljudnije zemlje nego indijske kompanije Force Motors u Pithampuru.

Kako piše Radiosarajevo.ba, Force Gurkha je dostupna u kratkoj 3-vratnoj i dugoj 5-vratnoj verziji. Kratka verzija je dugačka 3992 mm, s međuosovinskim rastojanjem 2400 mm, dostupna je s tvrdim ili mekim krovom, i ulazi u indijske poreske olakšice za modele do 4 metra dužine.

Dugačka verzija ima 35 cm duže međuosovinsko rastojanje, dvoja dodatna vrata i jednake prepuste. Zato su neke off-road sposobnosti identične – prilazni ugao 39 stepeni, ugao udaljavanja 27 stepeni.

Bazna motorizacija je 2,6 litarski turbodizelaš (85 KS), uparen s 5-stepenim manuelnim mjnjačem, pogonom na zadnje ili sva četiri točka s blokadom diferencijala. Uz kratku Force Gurkhu dolazi i top-motorizacija – moderni 2,2 litarski turbodizelaš koji snagu od 140 "konja" prenosi na sva četiri točka.

Osnovna verzija – kratki Force Gurkha 2.6 4x2 (85 KS) – u Indiji košta 975.000 rupija, odnosno 11.490 evra, dok je 5-vratna verzija skuplja 260 evra.

Malo pre nego što je svetom zavladala pandemija virusa COVID-19, početkom februara na sajmu Auto Expo u New Delhiju, predstavljena je i redizajnirana Ghurka koja prednjom maskom još više podseća na originalnu G-klasu, ali će verovatno malo sačekati ulazak u serijsku proizvodnju.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Foto: Force Motors