Kako prenosi N1, novinar nedeljnika Vreme Momir Turudić izjavio je, gostujući u Novom danu, da je odluka Fijata o tome da li će nastaviti proizvodnju u Kragujevcu verovatno već odavno doneta, ali se ne saopštava.

“U Kragujevcu već dugo postoji strah šta će se desiti sa fabrikom kad istekne ugovor po kojem Fijat dobija donacije od Vlade Srbije da bi tu ostao. Znamo da predviđeni planovi nisu ostvareni, proizvodnja nikad nije dostigla projektovani kapacitet. Ni država nije uradila svoj deo posla – nije urađen saobraćajni prilaz, nije modernizovan železnički prilaz, ali ni Fijat nije ispunio veliki deo svojih obećanja”, rekao je Turudić.

Prema njegovim rečima, štrajk je neka vrsta eskalacije tog straha.

“Ugovor ističe za godinu dana, ali smešno je govoriti da će menadžment firme na osnovu jednog štrajka ili trenutnih događaja doneti odluku preko noći da Fijat ode ili ostane”, ocenjuje on.

Turudić dodaje da je “ucenjivački kapacitet Fijata prema državi veliki” jer se zna koliko je fabrika bitna za Kragujevac, pa i za privredu Srbije.

“Državni funckcioneri često optužuju radnike da su oni budući krivci za odluku Fijata, kakva god da bude. Fabrika ne radi punim kapacitetom, vrši se pritisak na radnike da odustanu od zahteva”, smatra novinar Vremena.

Kaže da je država štrajkom, na neki način, zatečena.

“Prvih dana gotovo niko nije reagovao. Država je u nebranom grožđu – ona bi morala da štiti interese radnika, ali ako je čitava ekonomska politika zasnovana da smo zemlja sa jeftinom radnom snagom i da moramo da privlačimo investitore po svaku cenu, onda je nezgodno reći investitoru da popusti”, kaže Turudić.

Komentarišući obrazloženje da se ne pregovara za vreme štrajka, Turudić ocenjuje da onda štrajk ne bi ni imao smisla.

Izvor: N1

Foto: arhiva

Ne isključuje se mogućnost smanjenja proizvodnje u kragujevačkom Fijatu

Kako prenosi Tanjug, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež nije isključio mogućnost smanjenja proizvodnje u kragujevačkom Fijatu.

To se, kako je rekao, već događa, pa čak i odlazak italijanskog proizvođača iz Kragujevca, ako se u najskorije vreme ne reši pitanje dvonedeljnog štrajka zaposlenih u toj fabrici. Čadež je istakao da je vlada direktno uključena u rešavanje ovog problema, od premijerke Ane Brnabić, koja je, kazao je, u stalnom kontaktu sa menadžmentom Fijata, te da bukalno moli da se ova situacija reši.

Ali, vreme curi, a matematika je surova”, naveo je Čadež za Pink tv.

Predsednik PKS smatra da sindikatima, odnosno radnicima Fijat Srbija, nije malo pouđeno, te da bi oni to trebalo da private, jer bi sve drugo moglo da ima loše posledice.

Pratimo tu situaciju jer to utiče na srpsku privredu i konsekvence mogu biti negativne. Vlada je proaktivno ušla u ovaj proceš imajući u vidu radnike i doprinos zaštiti njihovih prava, ali i kako bi se omogućilo da kompanija i dalje radi i da proizvodi”, rekao je Čadež.

Predsednik PKS je rekao da ne veruje da sindikalci koji rukovode ovim dvonedeljnim štrajkom žele da dođe do najgoreg scenarija, pogotovo to ne žele radnici.

Zato je, kazao je, neophodan dijalog kako bi se došlo do suštine šta je racionalno, a šta su posledice. Pritom, rekao je Čadež, potrebno je emocije staviti potpuno na stranu.

Hajde da ostavimo emocije sa strane i da vidimo šta su interesi radnika i kako možemo da dođemo do određenih rešenja”, rekao je.

Zaustavljanje proizvodnje nije pravi način, upozorio je Čadež i apelovao na sindikate I radnike da private vladin pristup, kojim se stvara okvir za dijalog, koji je predvidiv, odnosno znamo šta želimo, a znamo i gde se slažemo i ne slažemo – ali, ističe, nastavljamo da radimo.

Upozorio je da ukoliko se ovako nastavi – primanja uopšte neće biti, jer proizvođač mora da proizvodi.

Zaista posledica jeste odlazak investitora”, istkao je Čadež napomenuvši da nažalost za sada nema naznaka da su predsedici sindikata prihvatili dijalog.

Kada govorimo o tome šta su interesi radnika to je da imaju posao, da se izbore za što bolje uslove rada. Kolektivnim ugovorom, koji je potpisan od sindikalnog rukovodstva ne bavezujete se na prava, već i na obaveze i na vremenski rok. A ako postoji nezadovoljstvo, sedne se i razgovara”, naveo je Čadež.

On je ponovio da zaustavljanje proizvodnje “gura” Fijat iz Srbije, te da pritom treba imati u vidu da jučerašnje informacije govore da prodaja Fijatovih automobile raste u zemljama EU.

Zato, kaže, odbijanje dijaloga, osim zaheva da se povećaju plate, stvarno može da dovede do nepoželjnog ishoda.

Podsetio je i da ovo traje dve sedmice, što za proizvođača znači već smanjenje proizvodnje, jer za te dve sedmice ništa nije proizvedeno. Čadež je ukazao i da je malo zemalja u okruženju koje proizvode automobile.

Napomenuo je i da još jedan od tri najveća proizvođača automobile iz Nemačke traži lokaciju za izmeštanje dela proizvodnje.

Da li mislite da je naša pregovaračka pozicija dobra ili nije dobra? Takav jedan prozivođač bi značio veliku stvar za Srbiju, a mi u ovom trenutku nemamo mnogo aduta”, rekao je Čadež i istakao da je dijalog i obnavljanje proizvodnje jedino rešenje.

Radnici u kragujevačkoj fabrici, kako je navedeno u emisiji, imaju osnovnu platu od 38.000 dinara, a pored toga dobijaju i razne bonuse, topli obrok i regres, što sve zajedno čini da njihova primanja, koja se, inače, redovno isplaćuju, iznose između 42.000 i 43.000 dinara.

Takođe, u poslednjih osam meseci zaposleni u Fijatu su, navedeno je, dobili dva povećanja plata, a Fijat im obezbeđuje stipendije za osnovne i master studije za njih i njihovu decu.

Vlada Srbije je sindikatu Fijata u Kragujevcu ponudila da se uvede “bonus efikasnosti” od 2017. godine koji će se isplaćivati u februaru svake godine za prethodnu godinu i koji će ući u nove kolektivne ugovore o kojima će se odmah ući u pregovore i da se će se, i pored toga što je u poslednjih osam meseci Fijat obezbedio dva povećanja plata – u novembru 2016. i martu 2017. godine, razgovarati o dodatnom povećanju plata. Štrajkački odbor Fijata je smatrao da je to nedovoljno i insistiraju da im Vlada garantuje osnovnu platu od 45.000 dinara, što nije moguće u ovom trenutku.

Izvor: Tanjug.rs

Izvor: AutoBlog

Reply
Share this

Leave a Reply