BMW je najavio da će opremiti svoje servisere u SAD pametnim naočarama sa proširenom stvarnošću (AR), koje je imenovao „TSARAVision Smart Glasses“.

Neki serviseri Minija će takođe dobiti ove naočare. Nova tehnologija će znatno olakšati posao serviseru dok traži ili radi na otklanjanju problema. Dok nosi TSARAVision pametne naočare, serviser je u mogućnosti da šalje, prima, i otvara dokumente koji se projektuju u naočarama. Nosiva tehnologija takođe omogućava „hands-free“ vezu sa BMW i Mini inženjerima u vezi problema. Umesto da prekine posao kako bi pozvao telefonom ili poslao e-mail, serviser može da uspostavi video vezu sa inženjerom. Inženjer tada može da dostavi šemu i tehničke biltene serviseru pravo na njegove naočare.

Drugi benefit koje AR naočare pružaju je to da inženjeri mogu „screenshot“-ovati i uvećati problematičnu zonu, dok serviseru daju tehničke savete i ostale instrukcije. Osim što omogućava pogled na realan svet, tehnologija proširene stvarnosti daje mogućnost slanja dokumenata i skica u naočare servisera. BMW tvrdi da je ukrstio Realwear HMT-1 pametne naočare sa Ubimax Augmented Reality softverom kako bi stvorio svoju nosivu tehnologiju. Iz bavarske kompanije dodaju da će TSARAVision naočare pomagati serviserima obzirom da BMW i Mini vozila postaju sve više povezana i digitalizovana.

Ostala unapređenja za ubrzano otkrivanje problema i skraćeno vreme čekanja vlasnika vozila uključuju novi sistem za beleženje slučajeva i prenosni „hub“ sa tehničkim podacima. Digitalni sistem za beleženje slučajeva omogućava unos beleški do 75% brže nego pre. Prenosni „hub“, imenovan „Technical Information System“, stavlja svaki deo tehničkih podataka o svakom pojedinačnom BMW i Mini vozilu na jedno mesto. Informacija se može dobiti putem prenosnih uređaja, što omogućava serviseru da nastavi rad na vozilu, umesto da se prijavljuje na desktop računaru. BMW dileri u SAD će implementirati pametne naočare i ostale tehnološke promene tokom juna u svakom od svojih 347 servisnih centara. Za početak, pametne naočare biće dostupne samo kod određenih Mini servisnih centara.

Izvor: Dmotion.rs

Foto: BMW